• Nowość ! Witamina C 1000 mg z czasowym uwalnianiem + bioflavonoidy + rutyna + ROSE HIPS

Nowość ! Witamina C 1000 mg z czasowym uwalnianiem + bioflavonoidy + rutyna + ROSE HIPS

139.00 -53% 65.00
Ilość w opakowaniu 100 szt.
Cena dostawy 30
Paczka Pocztowa 24 płatność przy odbiorze 30
Dostępność 8 szt.

NOWOŚĆ !

Witamina C 1000 mg z czasowym uwalnianiem. Profesjonalna wersja !

Nowa i ulepszona formuła.

Wysoka moc witaminy C z czynnikiem czasu powolnego uwalniania + bioflavonoidy + ROSE HIPS ( extrakt z dziekiej róży)

 

 

 

Dlaczego tak ważna jest literka L przed łacińską nazwą kwasu askorbionowego

Artykuł na temat Witaminy C dr Stanisława Rymsza pt. Rak jest wyleczalny z natury


 

Prawdziwa witamina C musi mieć literkę „L” przed swą nazwą: acidum L-ascorbinicum. To jest klucz do zagadki, na której załamują się badania i odkrycia wszystkich uczonych.

(cytat z art. dr Rymsza)

 

 

Ta Witamina C ma 150 mg bioflawonoidów oraz 55 mg ekstraktu z dzikiej róży. Naukowcy uważają, że już co najmniej 10% bioflawonoidów ma bardzo istotne korzyści dla zdrowia i są zwykle w przyrodzie wraz z witaminą C. Oferowana tu witamina C ma dodane aż 150 mg bioflawonoidów cytrusowych wraz z 55 mg ekstraktu z dzikiej rózy, co naszym zdaniem jest najlepszym gramem (1000 mg) formuły kwasu L - askorbinowego / Witaminy C.

 

Naturalnie zawarte w witaminie C Bioflavonoidy same w sobie są już bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Nieodzowna część prawidłowej kuracji metabolicznej witaminą B17 - gdyż Bioflavonoidy odpowiadają min takze za szybką likwidację wolnorodników oraz za czasowe uwalnianie witaminy C.


Przedstawiona tu witamina C kwas L-askorbionowy dodatkowo wzbogacona jest w ekstrakt z dzikiej rózy oraz wysokie stężenie bioflavonoidów.

 

 

Vitamin C with rose hip extract - to wyjątkowy suplement diety zawierający w każdej tabletce aż 1000 mg kwasu L-askorbinowego w połączniu z ekstraktem z owoców dzikiej róży i bioflawonoidami ekstrahowanymi z owoców gorzkiej pomarańczy.
 

  • WZMACNIA ODPORNOŚĆ
  • NIE PODRAŻNIA UKŁADU POKARMOWEGO
  • ZWALCZA WOLNE RODNIKI
  • BARDZO WYSOKA PRZYSWAJALNOŚĆ (czasowe uwalnianie)

 

W skład Vitamin C with rose hip extract wchodzą:

Witamina C - pośredniczy w syntezie kolagenu, insuliny oraz hormonów kory nadnerczy, niezbędna w procesie przyswajania żelaza, wykazuje właściwości bakteriobójcze, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, neutralizuje wolne rodniki.

Bioflawonoidy Cytrusowe - wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają wolne rodniki, poprawiają samopoczucie.


Ekstrakt dzikiej róży - wspiera w chorobach przeziębieniowych, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzika róża działa także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych, reumatyzmie, oparzeniach oraz jako główny lek w objawach szkorbutu.

 

Witamina C - 1000 mg z ekstraktem z dzikiej róży i bioflawonoidami cytrusowymi.


  • 1000 mg kwas L-askorbinowego w jednej tabletce
  • Z dodatkiem ekstraktu z owoców dzikiej róży
  • Z dodatkiem bioflawonoidów cytrusowych
  • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu

Vitamin C with rose hip extract to wyjątkowy suplement diety zawierający w każdej tabletce aż 1000 mg kwasu L-askorbinowego w połączniu z ekstraktem z owoców dzikiej róży i bioflawonoidami ekstrahowanymi z owoców gorzkiej pomarańczy.

Witaminy to złożona grupa organicznych związków chemicznych występujących powszechnie w świecie roślinnym i zwierzęcym, które są niezbędne do wzrostu i zachowania przy życiu organizmów, które same nie są zdolne do ich syntezy lub syntetyzują je w ilościach niewystarczających. Nie dysponując wiedzą na temat struktury chemicznej izolowanych związków początkowo nazywano oznaczane witaminy kolejnymi literami alfabetu (witamina A, B, C, D) a w miarę oznaczania ich struktury chemicznej zyskiwały nazwy systematyczne i były dzielone ze względu na swoje właściwości. Podstawowy podział witamin klasyfikuje je na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach i cecha ta ma decydujące znaczenie przy wyborze naturalnych źródeł pokarmowych dostarczających witamin. Witaminy A, B, C jako rozpuszczalne w wodzie przede wszystkim występują w warzywach i owocach, a źródłem witamin A, D, E, K – rozpuszczalne w tłuszczach są przede wszystkim surowce pochodzenia zwierzęcego (ryby, mięso, podroby).

Witaminą, na którą organizm ludzki ma najwyższe zapotrzebowanie jest witamina C. Zalecane dzienne spożycie na witaminę C zostało ustalone na poziome 80 mg/osobę/dobę. Biologicznie czynne związki wykazujące aktywność witaminy C to kwas L-askorbinowy i kwas L-dehydroaskorbinowy. Nazwa kwasu askorbinowego została zaczerpnięta z pierwszej odkrytej właściwości tego związku czyli czynnika przeciwgnilnego. Pod względem chemicznym kwas L-askorbinowy to enolowa postać laktonu kwasu 3-okso-L-gulofuranowego, który jest związkiem bardzo powszechnie występującym w przyrodzie. Bardzo duże ilości naturalnej witaminy C występują w wielu owocach cytrusowych a największe ilości w owocach aceroli, dzikiej róży czy hibiskusa. Witamina C znalazła zastosowanie jako skuteczny lek przeciw szkorbutowi wśród marynarzy przebywających długie miesiące na morzu na początku ery nowożytnej. Głównym i podstawowym działaniem witaminy C na organizm człowieka jest udział w procesach oksydacyjno-redukcyjnych. Witamina C, mając zdolność do inaktywowania wolnych rodników, wspólnie z innymi biologicznymi antyoksydantami chroni przed peroksydacją cząsteczek białek, lipidów, węglowodanów i kwasów nukleinowych.

Witamina C jest niezbędna dla organizmu każdego człowieka ponieważ:

  • nie może być syntezowana i magazynowana w organizmie człowieka czyli musi być nieustanie dostarczana wraz z pożywieniem, 
  • bierze udział w bardzo wielu procesach biochemicznych i metabolicznych organizmu,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: naczyń krwionośnych, skóry, kości, chrząstek, dziąseł i zębów,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • zwiększa przyswajanie żelaza,
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym - inaktywuje wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na komórki organizmu,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich.

W celu utrzymania stałego stężenia witaminy C w organizmie dorosłego człowieka należy dostarczać dziennie minimum 60 mg kwasu askorbinowego, czyli tyle, ile jest zużywane w przemianach metabolicznych. Według prof. Linusa Paulinga, 2-krotnego laureata nagrody Nobla oraz dr. Matthiasa Ratha, twórcy Medycyny Komórkowej dzienne spożycie witaminy C powinno być w granicach od 600 mg do 3000 mg aby zapewnić organizmowi człowieka zachowanie optymalnego zdrowia. Dawki takie ustalono na podstawie wieloletnich badań naukowych prowadzonych przez tych naukowców.  Ponieważ kwas askorbinowy nie posiada zdolności gromadzenia się w organizmie człowieka musi być on stale dostarczany z pożywieniem bądź na drodze suplementacji. Wchłanianie witaminy C przebiega w jelicie cienkim na drodze aktywnego transportu ze stosunkowo wysoką wydajnością (70-80%), ale w miarę wzrostu dawki do rzędu kilku gramów na dobę wydajność ta ulega znacznemu obniżeniu. Nadmiar przyjętego kwasu askorbinowego jest prawie całkowicie wydalany z organizmu, głownie z moczem. Awitaminoza C najczęściej występuje u alkoholików, osób palących tytoń, ludzi starszych i źle odżywianych ale należy mieć świadomość, że ze względu na brak możliwości gromadzenia w organizmie jak i rozpuszczalność witaminy w wodzie osoby o zwiększonej aktywności fizycznej powinny dostarczać większe ilości witamin do organizmu aby uzupełnić straty wynikające z usuwaniem dużej ilości witamin wraz z potem. Niedobór witaminy C objawia się najczęściej osłabieniem organizmu, pękaniem naczyń krwionośnych, zwiększoną podatnością na infekcje, obrzękiem i krwawieniem dziąseł, obluźnieniem i wypadaniem zębów oraz gnilnym zapaleniem zębodołów. Toksyczność kwasu askorbinowego (witaminy C) jest niewielka i obserwuje się ją przy stosowaniu bardzo dużych dawek, rzędu kilku do kilkudziesięciu gramów dziennie, co objawia się biegunką, stanami zapalnymi żołądka i jelit.

Ekstrakt z owoców dzikiej róży jest bardzo bogatym źródłem naturalnej witaminy C. Oprócz dużej ilości witaminy C, owoce dzikiej róży zawierają też witaminy P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A. W owocach dzikiej róży występują również cenne karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantyna), garbniki, cukry, pektyny, kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy), sole mineralne oraz olejki eteryczne. Ze względu na zawartość tak wielu biologicznie aktywnych substancji (antyoksydanty, witaminę i polifenole) owoce dzikiej róży polecane są w celu wspierania systemu odpornościowego, przy przeziębieniach, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Owoce z dzikiej róży zaleca się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, reumatyzmie i oparzeniach a także rekonwalescentom po przebytej chorobie oraz osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia. Ze względu na fakt, iż owoce dzikiej róży pomagają utrzymać zdrowe i elastyczne stawy powinny zostać włączone do planów dietetycznych wszystkich sportowców.

Bioflawonoidy grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadając intensywny kolor i ograniczając szkodliwy wpływ promieniowania ultrafioletowego. Bioflawonoidy odkrył w latach trzydziestych XX wieku węgierski naukowiec Albert Szent-Gyargyi. Jest to niezwykle liczna grupa substancji. Dotychczas odkryto 4000 związków chemicznych. Bioflawonoidy cytrusowe to substancje biologicznie czynne pochodzące z owoców cytrusowych takich jak: pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki i mandarynki. Wszystkie flawonoidy są oparte na szkielecie 2-fenylochromanu, przy czym większość typów flawonoidów (poza katechinami i antocyjanidynami) zawiera szkielet flawonu, z grupą ketonową w pozycji 4. Budowa chemiczna flawonoidów oparta na strukturze flawonu, wpływa na właściwości antyoksydacyjne wynikające z możliwości neutralizowania obecności wolnych rodników powstających w procesach oksydacyjnych. Produkty zawierające bioflawonoidy polecane są w okresach zwiększonej podatności na infekcje typu przeziębienia i grypa ale również jak wsparcie organizmu przy chorobach cywilizacyjnych mających podłoże w narażaniu organizmu na niekorzystne działanie stresu oksydacyjnego (miażdżyca, choroby serca a nawet nowotwory) właśnie ze względu na chemiczną strukturę cząsteczek.

 

 

 

Porcja: 1 tabletka
Ilość porcji w opakowaniu: 100
  Zawartość w 1 tabletce
Witamina C 1000 mg (1250% RDA)
Bioflawonoidy cytrusowe (10% hesperydyny) 150 mg
Ekstrakt z owoców dzikiej róży 55 mg

 

 

W literaturze naukowej można znaleźć informacje, że stosowanie witaminy C w codziennej diecie ma znaczenie dla: procesu gojenia się ran i tworzenia kolagenu, poziomu cholesterolu LDL i TG w surowicy, ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym czego efektem mogą być zmiany nowotworowe w organizmie:

 

  1. http://www.dr-rath-koalicja.pl/aktualnosci/pdf/masz_gojace_sie_rany_20080814.pdf
  2. http://www.dr-rath-koalicja.pl/aktualnosci/pdf/meta-analysis_boosts_vitamin_C-s_heart_benefits.pdf
  3. http://www.dr-rath-koalicja.pl/aktualnosci/pdf/cholesterol-20080616.pdf
  4. http://www4pl.dr-rath-foundation.org/badania_naukowe/przeciwrakowe_dzialanie_kwasu_askorbinowego.html
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.